HAUREKA 2018 - hajutyöskentelyä oppimassa

26-27.1.2018 HAUREKA

Ilkka Hormila ja Simon Prins


Olipa mahtavaa päästä täällä Suomessa huippu tason kouluttajien johdolla syventymään hajukoulutuksen maailmaan. Koulutuksessa oli osanottajia 16 eri maasta. Kouluttajina toimivat Ilkka Hormila Suomesta, Simon Prins Alankomaista, Joakim Berlin Ruotsista ja Chiraq Patel Englannista. Parin päivän aikana tutustuimme hyvän hajukoulutuksen perusteisiin, sekä kuinka rakentaa luotettava hajutyöskentely koira ja lopuksi kävimme vielä läpi ongelmakäytösten ratkontaa. 


Simon Prins
Kokonaisuutena viikonlopusta jäi mieleen jo Bob Baileyltä lainattu lausahdus - THINK -PLAN- DO. Jokainen luennoistija korosti harjoitusten hyvän suunnittelun tärkeyttä, sekä harjoitusten analysointia. Jokainen kouluttaja oli hionut ja parantanut omaa tekemistään jatkuvasti analysoimalla omia koulutusprotokolliaan, sekä kehittämällä niitä datan perusteella. Ilman muistiinpanoja kukaan ei pysty muistamaan täysin harjoitteluaan ja siinä tulleita asoita, jolloin myös seuraavan harjoittelun suunnittelu tuskin on kovin tehokasta ja maksimaalisesti edistymistä eteenpäin vievä. Kaikki antoivat hyviä vinkkejä nopeaan ja selkeään datan keruuseen, millä omaa harjoittelua voi arvoida. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - sanonta päätee enemmän kuin hyvin myös koiran koulutukseen. 

Joakim Berlin
Joakim Berlin jäi mieleen selkeällä ja hyvinkin yksinkertaisella koulutusprotokollallaan. Hän oli kehittänyt koulutussysteemin, mikä pystyi kouluttamaan työkäyttöön valmiin miinakoiran 4 viikossa. Aika vakuuttavaa, eikö? Joakim on taustaaltaan poliisi ja oli kouluttanut poliisikoiria pakkotteisiin perustuvin metodein, kunnes sai eteensä projekti lähteä kouluttamaan miinakoiria. Silloin hän oli todennut, että pakoittein koulutetut koirat helposti sortuvat valeisiin, kun paine ilmaisusta kasvaa tai työskentely venyy pitkäksi. Joakim lähti etsimään vastausta positiivisista koulutusmetodeista, jonka avulla hän loi selkeän ja tuloksekkaan koulutusprotokollan. Koulutuksen perusta oli Kong-lelun käytössä ja indication-search-conditioning (ISC) protokollassa. Joakimille oli tärkeä luoda itselleen työskentelevä ja ajatteleva koira, jonka stressitasot pysyvät matalina. 

Peruskoulutus tehtiin siis ensin rakentamalla voimakas yhteys palkkion ja ilmaisun välillä, joka luotiin Kong-lelua ja sen paloja hyväksi käyttäen. Kongin Joakim valitsi ensi ilmaisuhajuksi siksi, että se mahdollisti koko ilmaisuketjun kertauksen ja harjoittelun missä vain ja milloin vain. Kong-palat pystyy piilottamaan minne vain ja pitää mukana toisin kuin tulevat työhajut esim. huumeet tai räjähteet. Ilmaisun vahvuus ja tärkeys piti olla koiralle juuri se juttu. Ilmaisusta on tarkoitus rakentaa nappi, mitä painamalla koira vapauttaa sen himoitseman palkkion. Joakim korosti ettei palkkio voi koskaan olla liian arvokas (mitä suurempi arvo sen parempi). Jos koira ei pysty suoriutumaan tehtävästä, vika ei ole liian hyvässä palkkiossa vaan tehtävässä mikä annettu koiralle ratkaistavaksi. Tämän asian voisi todeta pätevän muihinkin lajeihin. Jos koira ei ymmärrä mitä siltä halutaan esim. tokossa, on sen vaikeampi ymmärtää, jos ei se saavutakkaan päämääränsä eli palkkiota ja syntyy turhautuminen.

Oikeastaan kaikki korostivat hajuerotteluradan käytön tärkeyttä ja sen hyviä puolia ilmaisun opettamisessa. Joakimilta tuli hyviä vinkkejä terästää ja parantaa vielä hajutyöskentelyä ja sen tarkkutta. Tässä hiukan pointteja työskentelyyn:

Hajuerotteluradan hyödyt:
  • ympäristö kontrolli
  • ilmaisu harjoitukset
  • "one change only" yhden yrityksen mahdollisuus
    • tarkkuus työhön ja ilmaisu varmuutta
  • hajulähteiden puhtaus -> kontaminaation välttäminen
  • tyhjien harjoittelu ja siihen rakennettava positiivinen assosiaatio
    • myöhemmin jopa 80 % ajoista tyhjiä -> työskentely sinnikkyys ja tarkkuus kasvavat
  • imprinting vahvaksi eli hajunleimaus
    • ajetaan tyhjällä kujalla, jossa vain uutena uusi haluttu ilmaisu haju
      • yleensä muutaman kerran jälkeen koira ilmaisee poikkeaman - syntyy hajuun leimaantuminen
  • wash & clean
    • radalla helppo eristää jokin ongelma ja työstää sitä pois esim. kohdehajun nuoleminen
  • erottelun opettelu
    • häiriöden erottelu
    • hajun vahvuuden ilmaisun esittely - palkka vain esim. suuresta setelimäärästä
  • radalla näkyy hajutyöskentelyn haasteet 
    • joita myös siis helppo työstää radalla

Parin päivän aikana saikin aimo annoksen ideoita omien koirien treeniin, sekä inspiraatiota tulevan pennun treenisuunnitelmien laadintaan. Mahtavaa oli taas nähdä kuinka positiivisten metodien käyttö on todettu parhaimmaksi ja tehokkaimmaksi tavaksi kouluttaa. Ammattilaisten siirtyminen yhä vahvemmin positiivisten metodien käyttöön kaikessa kouluttamisessa, pitäisi olla viimein herätys myös harrastuspuolella katsoa kriittisesti nykyisiä koulutustapoja erityisesti PK-puolella. Juuri luin SPKL Jäljen teema-artikkelilehden vuodelta 2016 ja olin suorastaan yllättänyt huippujen hyvinkin koiran omaa ajattelua alentavista koulutusmetodeista, sekä hurjasta määrästä erilaista pakonkäyttöä. Toki lehdessä oli myös positiiviseen ja tieteelliseen kouluttamiseen perustuvakin teksti, mutta paljon on vielä matkaa ammattilaisten omaksumiin protokolliin. 

Kouluttamisen opistkelu on ikuinen tie ja oman tekemisen analysoinnilla pystyy kehittymään kouluttajana koko ajan. Oli kerta kaikki sen upeaa kuulla todellisten työkoirien tarinoita. Omat hömppälajit tuntuivat sen jälkeen aika mitättömiltä. Eniten sai kuitenkin taas insipiraatiota kehittää itseään kouluttajana, sekä ottaa uusia haasteita vastaan seuraavan koiran kanssa. Toivon todella pääseväni kuuntelmaan aiheesta vielä lisää ja tietenkin sitten tekemään vielä itse hajutöitä. Omat ovatkin aloittaneet hajuilmaisuradalla uusien kriteerien hallintaa. Matka hajujen syvempään maailmaan ja koirien ajatuksiin ei kun jatkuu. 

Kiitos Haurekan teami upeasti seminaarista!!!

Kevättä ja jälkikelejä odotellessa... Kotona ilmaisua hioen :D :D :D 

Marianne ja likat






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkkasana – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Äänivihjeiden tavoitteet agilityssä

Tavoitteena 6 m/s etenemä